ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътНовини

Община Пловдив търси лични асистенти

Около 2000 човека имат право на чужда помощ

До момента около 200 от тях са подали документи за оценки, а под 100 са подалите за лични асистенти

Община Пловдив започва назначаването на социални асистенти от 1 септември, които преди това са подали заявления. Право на тази социална услуга имат децата с увреждания над 50% с чужда помощ, хора с чужда помощ с увреждания над 90% и деца без чужда помощ над 90% увреждания.

Припомняме, че новият закон за социалните услуги цели да се постигне истинско социално включване на хората с увреждания. Промените в нормативната база поставят на съвсем различно ниво услугите, които са насочени към най-уязвимата част от населението. Промените за лични асистенти влязат в сила от 1 септември. До тогава трябва да е ясно колко точно от болните ще имат право на личен асистент, чиито доходи вече няма да зависят от даден проект, а ще бъдат постоянни докато има нужда от грижите му, тъй като дейността става делегирана от държавата към общините. Това ще е ново за хората в нужда, защото до този момент те получаваха тази услуга със споразумения с районите администрации, специално в Пловдив.

„Около 2000 човека имат право на чужда помощ. До момента около 200 от тях са подали  за оценки и под 100 са подалите за лични асистенти. Надяваме се с приближаване на крайния срок бройката да се увеличи“, посочи ресорният заместник-кмет Георги Титюков. Той уточни, че законът дава право на избор – за децата до 18г. да получават цялата сума от 930 лв. или да се откажат от 380 лв. от тях, за да получат личен асистент, когато е назначен на 8 часа. Когато часовете са по-малко, по-малка е и сумата, от която да се откажат. Така хората пресмятат в зависимост от оценката за часовете и виждат кое е най-доброто за тях, обясни още заместник-кметът.

В дирекция „Социално подпомагане“, която се намира на бул. „Руски“ № 13, се подават заявления от заинтересованите лица, където се прави индивидуална оценка на потребностите. Те получават и направление колко часа на месец трябва да получават лична помощ, като максимално това са 168 часа.

„Заедно със заявлението с избран асистент се приема и заявлението на кандидата за асистент. В случаите, когато не е избран такъв, общината трябва да предложи лице.

„Към момента не достигат 4 асистента, но правим всичко възможно да ги осигурим. Община Пловдив е обявила, че търси лични асистенти и в „Бюрото по труда“ и на сайтовете за работа. Възнаграждението е минималната работна заплата, плюс клас прослужено време 0,6 % за всяка година “, заяви Веселина Ботева директор дирекция „Социална политика“.

Личният асистент се назначава до срока на ТЕЛК решението, след като то бъде подновено, се подновява и договорът на личния асистент.

Изискванията към социалните асистенти е да не за осъждани по закона за домашното насилие и да не са поставени под запрещение, може да са в пенсионна възраст, в нeтрудоспособна възраст или да бъдат назначени на втори трудов договор. Те може да са близки или роднини на хората, които имат нужда, както и да са външни за семейството.

Какво целят промените в социалното законодателство?

20 000 пловдивчани са с ТЕЛК, 300 чакат за личен асистент

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина